środa, 2 marca 2016

Frytki z piekarnika

Wiem, że dla niektórych wegańskość frytek jest sprawą dyskusyjną ;). Jakby nie było - ziemniak jest rośliną, a frytki z piekarnika mają o wiele mniej tłuszczu od frytek smażonych, więc ten przepis ma prawo się znaleźć na blogu wegańskim ;). Góra fryteczków i dobry film (w jeszcze lepszym towarzystwie) to świetny sposób na przyjemnie spędzony wieczór! 

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 3-4 łyżki oleju
  • sól
Ziemniaki obrać i pokroić w kształt frytek. Ważne żeby były podobnej grubości, wtedy będą się równo piekły, warto też przemieszać je w trakcie pieczenia. Obtoczyć wszystkie frytki równomiernie w oleju, najwygodniej w misce lub bezpośrednio na blaszcze. Piec w temperaturze 200C przez 30-40 minut (do zrumienienia). Po wyjęciu z piekarnika posolić.

Jeśli chcemy żeby frytki wyszły bardziej chrupiące, można przed obtoczeniem ziemniaków w oleju dokładnie je wypłukać i wysuszyć. Ja ten krok pomijam, takie frytki są dla mnie idealne.

Koszt: ok. 2 zł na dwa głodomory.


2 komentarze:

  1. Ja przed pieczeniem oprószam frytki mąką, wtedy są naprawdę chrupiące :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słyszałam też o płukaniu wcześniej w wodzie ale na ogół mi się nie chce ;)

      Usuń